onsdag 14 mars 2012

Vardag och helg

Ursäkta att uppdateringen varit dålig! Vi har haft lite problem med internet, och då är det av naturliga skäl svårt att blogga. Men här kommer lite uppdatering på vad som har hänt sedan sist:
Jag kämpar på med min kinesiska, två dagar i veckan har jag lektion tillsammans med några andra tjejer. Har tänkt på hur bra det är att vi gör det tillsammans, för annars hade det inte varit alls lika kul när vi sitter där som tagna ur ett avsnitt av "Hipp Hipp, Svenska för nybörjare". Tänk er fem tjejer som en och en säger "kontor" och när vi tycker att vi sagt det med perfekt uttal (!) så säger fröken att Nej, nej, så här säger man... också säger hon det precis så som vi tyckte att vi gjorde... Inte lätt, och många ord låter precis likadant, bara med en annan liten ton möjligtvis...
Men nu kan jag i alla fall säga vad jag heter, fråga vad någon annan heter, om någon man möter har barn, hur många och hur gamla barnen är. Jag kan även säga att jag vill ha rött vin och att något är för dyrt! 
Och lite mer så klart ;-)
"Wô áirén zái Suôní gong zuó!" = Min man arbetar på Sony! För det vet ni väl, att Sony Ericsson nu mera heter Sony Mobile Communication!
Jag hinner så klart med en hel del annat också. Har varit en sväng på Ikea, alltid lika kul. Åkte dit för att köpa värmeljus och glas. Värmeljusen var slut och glasen kostar ca 2 kr/st, ändå slutade kalaset på ca 1500 kr...
I restaurangen åt jag räkmacka och gravad lax, kaffe och chokladboll, det är grejer det för en utlandssvensk!

En dag var jag tillsammans med två väninnor på ett ställe där det bara arbetar blinda massörer. Vilka duktiga massörer! jag hade en tjej som absolut inte såg någonting, vissa var "bara" synskadade. Hon masserade och hittade precis mina ömma punkter, efteråt kände jag mig ganska sliten oh trött men dagen efter mådde jag som en prinsessa!

I måndags var jag på Roxette knsert! Ett glatt gäng svenska tjejer var vi, först åt vi dumplings på en av Pekings bästa dumplings restauranger. Men jag måste ändå säga att dumplings inte är något av en favorit precis. Sedan var det dax fär konsert! Prick kl 20.00 drog det igång, vi hann precis. Man är ju inte direkt van vid att konserter börjar på utsatt tid. Konserten bjöd på gamla godingar som vi kunde skråla med i, vi hade med oss svenska flaggan och stod upp och dansade. Detta kunde resten av publiken få se på storbilds skärmen! Heja Sverige lixom ;-)

Här leker Alvin med sin kompis Ludde. Ludde bor mitt emot oss, så de lär bli mycket lek tillsammans!


BEIHAI PARK

I söndags var det underbart väder och härlig luft. Så vi åkte på en utflykt till Beihai park som ligger ca en timme från oss, i närheten av den förbjudna staden. Mitt i parken ligger en stor sjö, och många flanörer är ute och promenerar.


Alma strålar ikapp med solen!

Tillsammans med fam Lavesson tog ni en liten kaffepaus.

Den här bilden blev visst lite sne.... Det är en kinesisk dam som dansar. På flera håll i parken spelades det musik och ibland bjöds man även på (fruktansvärt gräslig o falsk) sång.

Alma o Alvin pausar framför "de 9 drakarna" med varsin klubba.

Det fanns många båtar parkerade i sjön... Vid lite varmare väder kan man hyra en båt och åka runt på sjön, men nu var det för kallt och uthyrningen var stängd.

Den här mannen målar av Alma med vatten på marken.

ALMA!

Gammal kines, som har en "kick" att ta sig fram med :-)

Mat i magen efter mycket promenerande. På sedvanligt kinesiskt vis beställer man in en massa olika rätter som kommer in efter hand och placeras på den snurrande skivan mitt på bordet. 

Sverige, eller Ruídiân som det heter på kinesiska!

I Kina gillar man rött!

Vi gick upp till en utsiktsplats, där man kunde se ut över Peking. Kul kontrast med de moderna skyskraporna och den gamla byggnaden!



I går (onsdag) kändes det verkligen som att våren hade kommit. När vi hämtat Alma vid skolbussen cyklade vi en sväng och stannade till på en lekplats. Kaffe, festis o mackor hade vi med oss, som kunde avnjutas på parkbänken. Alvin testade en kompis "springcykel". Han har en egen, men den hade vi inte med oss. 

Uppochner Alma

1 kommentar:

  1. Smaskens va mycket gott på bordet, det ser vi framemot. Alma e som en pippi och långt hår har du fått. Jag ser det börjar komma fram en ny tand. Alvin tycker visst om att cykla, han berättade i dag per telefon att han hade fått en sparkcykel och ville gärna visa den för mig genom telefonen, han e sååå mysig. Ulrika! lycka till med det nya språket! Ha det bra hela familjen.
    Kraaaam från farmor (Ann)

    SvaraRadera